Problema apei din Roman poate fi rezolvată! Dar pentru asta, Primăria trebuie să își facă treaba

Problema apei din Roman poate fi rezolvată! Dar pentru asta, Primăria trebuie să își facă treaba

Comunicat de presă

Investițiile în rețeaua de apă trebuiau făcute corect și la timpul lor. Dacă acestea nu sunt făcute nici acum, atunci vom avea probleme în continuare. Vinovată pentru situația în care se află rețeaua de apă este Primăria Roman, pentru că majoritatea conductelor din oraș sunt depăşite ca durată de viaţă, iar municipalitatea nu le-a schimbat.

Conform contractului dintre ApaServ și Primăria Roman, obligațiile autorității delegante (adică Primăria) sunt: la punctul 9 – să ia toate măsurile pentru înlocuirea bunurilor scoase din uz, în așa fel încât capacitatea de a realiza serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare să rămână cel puțin constantă pe toată durata concesiunii, iar la punctul 15 – să asigure fondurile necesare executării lucrărilor de investiții pentru nevoile executării delegării în condițiile realizării obiectivelor din contract.

Așadar, responsabilitatea investițiilor și înlocuirii rețelei se află în sarcina primăriilor, cele care sunt și proprietarele conductelor.

Anul acesta, tocmai pentru a rezolva o parte din problemele cu apa, PSD Roman a venit cu o soluție: bani mai mulți alocați din buget pentru investiții în conducte. Am propus, printr-un amendament la bugetul local, să fie alocați bani din fondul de rezervă pentru rețeaua de apă suma de 1 milion de lei, ceea ce ar fi făcut ca bugetul disponibil pentru Capitolul Canalizarea și tratarea Apelor Reziduale să fie de 1.945.000 lei. Dar PNL a fost contra acestui amendament! De ce? Numai ei pot oferi răspunsul la această întrebare.

PNL conduce orașul de 14 ani, iar noi, romașcanii, culegem roadele guvernării lor locale. Au avut primari, parlamentari, secretari de stat, dar nu au făcut nimic pentru oraș, pentru infrastructura sa. Tot ce au făcut a fost să se plângă încontinuu și să arunce răspunderea în curtea altcuiva, așa cum o fac și acum, doar cu alte personaje.

În loc să caute vinovați în alte părți, nu mai bine cei din PNL s-ar orienta către propria lor guvernare locală, cea care a gestionat de 14 ani foarte prost prioritățile, fondurile și alocările din bugetul local? În tot acest timp, au preferat să facă scandal şi să aducă acuzaţii nefondate.

Cum oare este posibil ca APASERV să aibă zeci de contracte în județ, dar doar la Roman să fie probleme de o asemenea gravitate?

Ați fost aleși în funcțiile de conducere ale administrației locale pentru a găsi soluții. Care este soluția Primăriei Roman în afară de a da vina pe alții?

Romașcanii trebuie să știe adevărul despre ce face Primăria Roman în privința conductelor de apă. De aceea, solicităm Primarului să răspundă la următoarele întrebări:

1) Câți bani ați alocat în bugetul de anul acesta pentru conductele din municipiul Roman, știind că prioritatea romașcanilor este legată de apă?

2) Câți bani a investit Primăria municipiului Roman pentru schimbarea conductelor în ultimii 14 ani?

3) Câți kilometri de conducte a înlocuit Primăria municipiului Roman în ultimii 14 ani?

4) De ce în Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” nu a fost depus niciun proiect care să vizeze reabilitarea conductelor de apă?

Stimați conducători ai Primăriei Roman, dacă nu sunteți în stare să veniți cu soluții la problemele importante ale romașcanilor, atunci faceți un pas în spate și lăsați-i pe alții să o facă. De 14 ani ne arătați tuturor că nu puteți. Orice comunitate care vrea să se dezvolte are nevoie de oameni care pot!

PSD Roman va continua să vină cu soluții pentru modernizarea și dezvoltarea orașului nostru. Vom continua să sprijinim orice inițiativă care va contribui la soluționarea problemei apei, pentru că ea îi afectează pe toți romașcanii, inclusiv industria HORECA, dar și instituțiile publice, precum școli, grădinițe, spital, policlinică, iar lista poate continua.

Biroul de presă PSD Roman

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *