DECLARAȚIE POLITICĂ: Consecinţele migraţiei părinţilor asupra copiilor

DECLARAȚIE POLITICĂ: <strong>Consecinţele migraţiei părinţilor asupra copiilor</strong>

DECLARAȚIE POLITICĂ DIN DATA DE 21 MARTIE 2023: https://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=8508&idm=1,043&idl=1

În România, este o realitate faptul că tot mai mulţi copii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau pe cont propriu în ţară de către părinţi, care, în căutarea unui loc de muncă şi a unui trai mai bun, preferă să renunţe la o familie unită. Problemele financiare stau la baza multor situaţii în care familia este despărţită de frontiere.

Părinţii vor căuta să facă întotdeauna ce este mai bine pentru copiii lor, pentru viitorul acestora, pentru a se asigura că nu duc lipsă de absolut nimic. Stă în natura noastră umană acest comportament ocrotitor faţă de cei cărora le-am dat viaţă.

Constatăm cu toţii sau chiar ştim situaţii în care aceşti copii au nevoie de ajutor, au nevoie de sprijin pentru a face faţă distanţării de părinţi. Izolarea, deoarece în plan emoţional un copil este extrem de afectat, reprezintă un mare pericol al acestui fenomen pe care îl înregistrăm în România.

Totodată, o altă problemă importantă este cea referitoare la cum se dezvoltă aceşti copii. Cine ajung ei să fie fără îndrumarea părinţilor, fără sfaturile unei mame sau ale unui tată?

Aici statul trebuie să intervină prin pârghiile sale de natură socială, deoarece, în acest caz, vorbim despre o mare resursă şi o mare bogăţie a ţării noastre: tinerii. Aceştia sunt viitorul nostru, iar noi avem obligaţia să ne îngrijim de asigurarea unui climat favorabil dezvoltării lor.

Specialiştii recomandă strategii de mobilizare la nivel local, campanii de informare şi conştientizare adresate părinţilor, dezvoltarea serviciilor de consiliere, campanii media de promovare, de sensibilizare şi de identificare a oportunităţilor apărute.

Când ambii părinţi pleacă din ţară, se formează o balanţă a durerii – pe de o parte sunt adulţii, iar de cealaltă parte este copilul sau sunt copiii. Micuţii sunt însă cei mai vulnerabili, ei nu pot face nimic şi trebuie să accepte situaţia hotărâtă de părinţi.

Românii nu sunt primii emigranţi în lumea asta, peste tot în lume se emigrează temporar sau pentru totdeauna din diferite motive. Drama copiilor lăsaţi acasă este peste tot în lumea aceasta, însă trebuie să găsim soluţii pentru a face faţă acestor realităţi.

Copiii care rămân acasă au nevoie, mai mult decât orice, ca părinţii lor să fie alături de ei! Dincolo de toate recomandările specialiştilor, aceasta este principala soluţie pentru a opri acest lanţ al durerii.

De aceea, ultimele măsuri pe care le-am promovat alături de colegii mei social-democraţi din Guvern, dar şi din Parlament, de mărire a salariilor, de creştere a numărului locurilor de muncă şi de stimulare a mediului de afaceri autohton contribuie la diminuarea impactului migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *