Programul “Masa caldă” în școli continuă. Bugetul alocat de Guvern a crescut cu 16 milioane de lei!

Programul “Masa caldă” în școli continuă. Bugetul alocat de Guvern a crescut cu 16 milioane de lei!

„Educația este tot ce vezi și ce auzi” spunea marele patriot Nicoale Iorga. Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. (PROGRAMUL DE GUVERNARE 2017-2020)

Programul național Masa caldă în școli continuă și în acest an.

La 9 noiembrie 2018, Guvernul a adoptat Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență nr. 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

„Caracterul de urgență al actului normativ este impus de necesitatea aplicării urgente a unui sistem integrat de măsuri care să asigure accesul egal la educație pentru toți copiii și tinerii din România”! (Nota de fundamentare a OUG nr. 97/2018)

Bugetul alocat de Guvern a crescut cu aproape 16 milioane de lei!

Valoarea pachetului alimentar s-a majorat anul acesta cu aproximativ 40%: de la 7 lei pentru fiecare copil, la 10 lei pe zi pe beneficiar, mai mult cu 3 lei față de anul trecut. Bugetul alocat de Guvern pentru acest program a crescut de la 30,7 milioane lei la aproape 46,7 milioane lei.

Ca element de noutate, Ordonanța prevede acordarea mesei calde sau a pachetului alimentar elevilor și preșcolarilor „până la sfârșitul anului 2019”. Măsura a fost luată pentru a simplifica procedura de contractare a acestui serviciu.

Statisticile arată că programul duce la scăderea abandonului școlar.

Dacă în anul școlar 2016-2017 a fost înregistrată o rată a abandonului școlar de 6,1%, în școlile în care a fost implementat programul – pilot, aceasta s-a diminuat la 4,3% iar în următorul an școlar 2017-2018 a scăzut la 1,3%.

Guvernul susține această măsură, care, practic, are două obiective. Primul obiectiv ține de prevenirea și combaterea abandonului școlar, printre cauzele abandonului școlar fiind identificate condițiile socio-economice ale familiilor din care provin acești copii, precum și situațiile în care copiii străbat distanțe lungi de acasă și până la școală, „sărind” peste masa de prânz. Al doilea obiectiv este legat de educația copiilor în vederea unei alimentații sănătoase.

Foto: pxhere.com

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *