Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România

Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România

Poate că vă pare mai puțin importantă grija pentru …picioare. Nu, nu în sens estetic, ci în sens medical! Evoluția științei medicale a făcut ca nu doar medicii ortopezi, reumatologi sau neurologi să „acopere” suferința picioarelor. O nouă profesiune medicală a fost oficializată în România: podiatrul.

Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a fost completată oficial, de la 15 ianuarie anul acesta, cu profesia de podiatru. O profesiune relativ nouă în această parte a Europei, dar mai mult decât necesară pentru domeniul sănătății.

Ca să explic foarte limpede ce este un podiatru, voi cita din Memoriul Justificativ al Asociației de Podiatrie referitor la necesitatea oficializării acestei ocupații: „Podiatrii sunt experți în toate aspectele legate de structură, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior. Sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului, cu scopul de a menține persoanele, de orice vârstă, mobile și active.”

La fiecare 20 de secunde, undeva în lume, o persoană își pierde un picior din cauza diabetului.

Unul dintre domeniile principale ale podiatriei este cel al sănătății piciorului la persoanele suferinde de diabet zaharat. Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. Iar în întreaga lume, există aproape o jumătate de miliard de oameni care suferă de diabet și, din păcate, previziunile sunt că numărul acestora este în creștere.

În România, conform unui studiu publicat în revista Diabetes Research and Clinical Practice, în perioada 2006 – 2010, au fost înregistrate aproape 5000 de amputații în fiecare an. Adică, 14 amputații majore pe zi!

Modelul pe care l-a preluat și România este omologat în țări dezvoltate: Marea Britanie, Franța și Germania.

În același Memoriu, se mai arată că prezența podiatrului în schema de îngrijire a pacientului diabetic reduce riscul de amputație cu 75%.

Oficializarea acestei ocupații în România este strâns legată de Programul Național de Diabet, inclus în Strategia Ministerului Sănătății pentru perioada 2015-2020. Peste 820 de mii de pacienți sunt înscriși în acest program.

Practic, calitatea îngrijirii acestor pacienți crește. Îi felicit conf. univ. dr. Ioan Vereşiu, pe dr. Norina Gâvan președinte și, respectiv, preşedinte de onoare ai Asociației de Podiatrie pentru munca depusă.

PS: Profesia de PODIATRU CU STUDII SUPERIOARE a fost introdusă în COR având codul 226926, grupa de bază 2269 „Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare”

Sursa foto: trinityhealth.org

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *