DECLARAŢIE POLITICĂ: Susţinerea şi încurajarea antreprenoriatului

DECLARAŢIE POLITICĂ: Susţinerea şi încurajarea antreprenoriatului

DECLARAȚIE POLITICĂ DIN DATA DE 23 MAI 2023:

https://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=8563&idm=1,047&idl=1

Încurajarea antreprenoriatului înseamnă, în primul rând, încurajarea dezvoltării economice, a creşterii bunăstării pentru cetăţeni. Abilităţile şi aptitudinile antreprenoriale oferă beneficii societăţii pe termen lung, iar afacerile demarate de tineri sunt din ce în ce mai mult recunoscute ca fiind o forţă motrice pentru inovare, spirit antreprenorial şi competitivitate.

Mediul de afaceri trebuie să reprezinte o prioritate pentru Guvernul României, acesta reprezentând un sector foarte important pentru economia ţării.

România trebuie să devină o ţară competitivă economic la nivel regional şi global, prin implementarea unui model economic bazat pe antreprenoriat, deschidere la concurenţă, inovare şi investiţii. Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite în România şi de investiţii publice în proiectele strategice. Ţara noastră are nevoie de o economie dinamică şi nebirocratizată, capabilă să aducă înapoi forţa de muncă care a părăsit-o şi să creeze locuri de muncă bine plătite.

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, consider că mediul de afaceri autohton trebuie să reprezinte esenţa modelului nostru economic şi este cea mai sustenabilă sursă pentru crearea de valoare în economie şi societate. O cultură antreprenorială autentică şi performantă creează pentru o naţiune nu doar resurse şi rezultate, ci dezvoltă oameni activi, autonomi, dar care ştiu importanţa cooperării, stimulează responsabilitatea şi curajul. Bine făcută, dezvoltarea mediului de afaceri va fi principalul factor pentru oprirea migraţiei cetăţenilor români şi chiar pentru întoarcerea lor în ţară.

În contextul actual, am încredere că eforturile şi acţiunile Guvernului, actual şi cel care va fi în funcţie în perioada următoare, se vor îndrepta spre susţinerea şi dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv, ca vector în dezvoltarea economiei naţionale.

PSD crede în potenţialul antreprenorilor acestei ţări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităţilor în momentele-cheie de dezvoltare a afacerilor. Este important să rămânem aliaţii mediului de afaceri întrucât motoarele economice pornesc cu ajutorul oamenilor care dezvoltă bussines-uri locale sau naţionale. În ciuda perioadei dificile pe care o traversăm, sunt oportunităţi pe care nu trebuie să le ratăm.

Susţinerea guvernamentală a mediului de afaceri este esenţială, mai ales când o criză economică ameninţă o societate. Mediul de afaceri rămâne un punct de sprijin social şi economic foarte important în situaţii de impas financiar. PSD a căutat mereu să identifice noi oportunităţi pentru IMM-urile din ţara noastră. Pentru dezvoltarea economica a tarii noastre este necesar, in primul rand, un parteneriat solid intre mediul de afaceri si Guvern.

Măsurile adoptate de Guvernul din care PSD face parte stau drept mărturie pentru această viziune. Am intrat la guvernare într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale. Această guvernare va continua în 2023 programele de sprijin pentru IMM-uri care produc în România.

Continuăm să protejăm IMM-urile, fiindcă noi vedem în companiile mici şi mijlocii din România, mai ales cele care produc bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, un motor al creşterii economice. Credinţa noastră, a celor din PSD, este că, susţinând ţintit firme mici şi mijlocii din sectoare economice vitale pentru România, vom depăşi cu bine următoarele luni.

Suntem conştienţi că mai sunt multe de făcut, tocmai de aceea pregătim de pe acum proiectele care trebuie implementate în următorii ani.

Vrem o altă ţară în viitorul cât mai apropiat, o ţară de care să beneficieze generaţia tânără, o economie care să genereze şi locuri de muncă, însă nu orice fel de locuri de muncă, ci cu salarii bune. Astfel de programe pot fi stimulente pentru tânăra generaţie să rămână în ţară şi să nu gândească imediat ce termină liceul în ce ţară să emigreze.

Sectorul IMM-urilor este un contributor de importanţă strategică la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă, iar acesta trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care să îl susţină.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *