Luna iunie reprezintă pentru milioane de tineri din ţara noastră finalul anului şcolar, în vreme ce pentru alţii înseamnă intrarea în febra examenelor. Indiferent în care dintre situaţii se află, fiecare tânăr din România are o întrebare general valabilă: ce fac cu viitorul meu?
Cred că e important ca în acest moment, atât de important pentru tinerii români, cât şi în contextul geopolitic actual, să ne concentrăm atenţia asupra lor, atât a celor care sunt încă în băncile şcolilor, cât şi asupra celor care pot contribui deja la schimbarea în bine a societăţii.
PSD, prin reprezentanţii săi în Guvern şi în instituţiile statului, s-a angajat să ofere tinerilor oportunităţi prin care să ne asigurăm că aceştia nu sunt doar liderii de mâine, ci şi agenţii schimbării de astăzi.
Fie că discutăm despre soluţii prin care tinerii au acces egal la educaţie, fie că vorbim despre modalităţi prin care putem consolida rolul tinerilor în societate prin programe de dezvoltare personală, fie că oferim tinerilor cu veleităţi antreprenoriale posibilitatea şi instrumentele necesare pentru a dezvolta un start-up, prin toate aceste lucruri investim în potenţialul uriaş al următoarei generaţii.
Tinerii sunt adesea vocile care susţin necesitatea ca societăţile din care fac parte să progreseze şi să se îmbunătăţească. Vocea lor este una puternică, fie că e vorba despre problemele ce ţin de drepturile omului, de tehnologie, schimbări climatice sau asistenţă medicală.
Tinerii văd o lume cu posibilităţi infinite. Depinde numai de noi dacă ne angajăm să îi susţinem în realizarea tuturor proiectelor pe care le au în minte pentru a crea o societate mai bună. Pentru că, dacă nu o vom face, ei nu ne vor aştepta, ci vor lua măsuri pentru a face ceea ce consideră ei că este corect pentru lumea în care trăiesc şi pe care şi-o doresc.
Un lucru trebuie să îl înţelegem noi, adulţii, şi anume că tinerii au nevoie ca vocile lor să fie auzite. Din toate proiectele pe care le-am coordonat de-a lungul timpului pentru tineri am învăţat importanţa dialogului cu ei. Ascultaţi-i! Veţi fi uimiţi de modul în care gândesc şi cum văd viitorul!
Scopul nostru este mereu acela de a găsi modalităţi prin care putem dezvolta societatea, economia. E adevărat, fără aceste lucruri ne-ar fi imposibil să facem faţă lumii în care trăim. Tocmai de aceea avem nevoie să investim în creşterea de absolvenţi mai apţi de angajare, de a stimula antreprenoriatul şi de a stimula inovaţia. Combinând educaţia antreprenorială şi interacţiunea cu afacerile, studenţii îşi pot dezvolta abilităţile practice, cunoştinţele şi atitudinile care le permit să inoveze.
Astăzi, mai mult ca niciodată, educaţia este cea care poate genera progres social. Dar nu doar educaţia clasică, cea din şcoală, ci şi cea care se concentrează pe partea de dezvoltare personală, pe cele 4 tipuri de inteligenţă: fizică, mentală, emoţională şi spirituală. Când investim în educaţie, ne angajăm să dezvoltăm viitorii lideri, specialişti şi bunăstarea viitoare a societăţii noastre. În concluzie, vreau să spun câteva lucruri pe care le consider esenţiale pentru tineri: trebuie să-şi preţuiască visele, să dezvolte o pasiune şi să înceapă să lucreze pentru scopul vieţii lor. Tinerii trebuie să-şi ţină ochii larg deschişi şi să se protejeze de orice rău, iar noi să le fim mereu alături. Tinerii trebuie să-şi amintească întotdeauna că nu sunt singuri şi că joacă un rol esenţial în dezvoltarea societăţii.