Cred că toți știm ce înseamnă să ai grijă de un suferind.
Toți am avut sau avem grijă de un părinte, un bunic sau de un prieten încolțit și copleșit de boală. Poate că unii dintre noi am pierdut, de-a lungul anilor, prieteni sau rude pe care diagnosticul necruțător „Aveți cancer!” ni i-a răpit prea devreme.
Lupta cu boala este cruntă și nedreaptă.
E nevoie de suport moral, de o mână pe care să o strângi, de un umăr pe care să te sprijini. Și, chiar dacă avem programe naționale pentru maladii și medici foarte buni, mulți spun că din sistemul de Sănătate lipsește, din păcate, ceva: căldura, umanitatea, răbdarea.
Am aflat că sunt locuri în care cineva suplinește aceste nevoi.
În cabinetul meu de la Guvern a intrat, acum câteva zile, acest cineva.
O doamnă care este ceea ce eu numesc „veriga lipsă din Sănătate”. Doamna Victoria Asanache este „navigator de pacienți” pentru cei diagnosticați cu cancer. Ea îi ajută pe bolnavi să deslușească procedura medicală, să găsească medicul potrivit pentru ei, să-și facă analizele gratuite sau le explică, pe limba lor, ce înseamnă diagnosticul de cancer.
Când boala, pe care mulți o traduc „pedeapsă de la Dumnezeu” îi strivește și nu mai văd cale de scăpare, doamna Asanache este licărul lor de speranță. Ajutorul lor, mâna pe care o strâng copleșiți de spaimă.
În America există „navigatori de pacienți” de 30 de ani.
Acest program s-a axat pe oportunitatea de a salva vieți prin eliminarea, în timp util, a barierelor apărute între diagnostic și soluțiile de vindecare.
Barierele pot fi de mai multe tipuri: financiare, de comunicare și informare, emoționale, de încredere sau chiar bariere ale sistemului medical.
Tot în America s-a stabilit că îndrumarea pacienților prin navigator a crescut rata de supraviețuire a acestora cu 5 ani!
Doamna Asanache are o energie pentru care o invidiez! Este neobosită de atâta vreme și nu dă semne că ar vrea să încetinească ritmul. A înființat Asociatia pentru preventia si lupta împotriva cancerului „Amazonia”, în 2006.
Scopul este clar: de a veni în ajutorul pacienților cu suspiciune sau diagnostic de cancer.
Activitatea asociației s-a bazat în special pe îndrumarea și susținerea financiară a pacienților aflați în Programul de navigație de pacienți, singurul program de îndrumare de acest fel din România. Asociația a încheiat în anul 2009 un parteneriat cu Institutul „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, pe o perioadă de 10 ani.
În anul 2018, a luat ființă Școala de Navigatori de pacienți Amazonia Navigators, al cărei scop este instruirea viitorilor navigatori de pacienți.
Lucrurile nu s-au oprit aici. În luna ianuarie 2019, s-a semnat un parteneriat pe o perioadă de 5 ani cu Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București pentru pregătirea teoretică și practică a cursanților, spitalul oferind posibilitatea de a extinde conceptul de Navigație de pacienți pentru mai multe tipuri de boli.
Victoria Asanache, absolventă a Institutului de Navigatie a Pacientilor „Harold P. Freeman” din SUA, promotia 2008.
A îndrumat până în prezent, prin intermediul Asociației, peste 4.500 de români!
Grație activității ei, la finalul anului 2016 s-a implementat în codul meseriilor din România profesia de Navigator de pacienți (cod COR 226922)! Este fantastic!
În aceste zile, Asociația a depus documentația pentru ca Școala de navigatori să devină parte a sistemului public de Sănătate. Ar fi o urmare firească a demersurilor de până acum.
Pentru că reglementarea este cheia oricărui proces de succes.
Îndrumarea pacientului ar trebui să fie definită cu un domeniu de aplicare clar, care distinge rolul și responsabilitățile navigatorului de cele ale tuturor celorlalți furnizori de servicii din sistemul de Sănătate.
În calitate de consilier de stat al prim-ministrului în domeniul Educației și Sănătății, salut astfel de inițiative. Ne arată că nu ne-am pierdut umanitatea și dorința de a face bine celor din jur.
Aceasta este, de altfel, direcția pe care merge întregul cabinet al premierului. Prim ministrul Viorica Dăncilă arată deschidere și apreciere pentru astfel de inițiative.