În perioada 5 – 10 noiembrie sunt marcate Zilele europeane ale inegalităţii salariale. Această perioadă nu este suficient promovată în România şi consider că este o greşeală. Prin această declaraţie politică îmi doresc să atrag atenţia cu privire la diferenţele care există între femei şi bărbaţi, dar şi să aduc în atenţie o serie dintre soluţiile propuse de PES Women la nivel european.
În Europa, diferenţa medie de remunerare între femei şi bărbaţi este de 14,1%. Aceasta este diferenţa de salariu mediu brut pe oră între bărbaţi şi femei din întreaga economie. Situaţia se înrăutăţeşte când vine vorba despre diferenţa în privinţa pensiilor. Diferenţa medie în acest caz între femei şi bărbaţi este de 30,1%.Ziua europeană a inegalităţii salariale este o zi simbolică ce are drept principal scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la faptul că femeile care muncesc în Europa încă au o remunerare mai mică decât bărbaţii. Ziua marchează, la nivel european, data de la care femeile încep efectiv să lucreze gratuit până la sfârşitul anului. La nivel naţional, această zi poate cădea mai devreme sau mai târziu în cursul anului, în funcţie de diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi.
PES Women a lansat o campanie pentru conştientizarea situaţiei existente în privinţa diferenţelor salariale al cărei mesaj este „Partajaţi sarcinile în mod egal acasă, pentru şanse egale la locul de muncă!”. (https://www.youtube.com/watch?v=8WNib-3aAbs)
Mesajul scoate în evidenţă faptul că femeile muncesc dublu faţă de bărbaţi. Ele se împart, de cele mai multe ori, între îndatoririle de acasă şi cele de la serviciu. De aceea, una dintre principalele cauze ale diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi este ponderea inegală a muncii în gospodărie şi a responsabilităţilor de îngrijire asumate de femei. Ea are un impact negativ asupra carierei femeilor, iar situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult în timpul pandemiei. Prin creşterea gradului de conştientizare a acestei probleme şi încurajând o împărţire mai echitabilă a responsabilităţilor, putem începe să reducem diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi. Femeile se pot concentra mai mult pe cariera lor, pe veniturile lor, astfel încât să nu mai existe niciun fel de diferenţă de remunerare.
Pentru a reduce diferenţele salariale între femei şi bărbaţi, PSD a pregătit o serie de proiecte care vor fi depuse în Parlament, astfel încât să fie echilibrată situaţia profesională şi, implicit financiară, a femeilor din România.
De asemenea, sunt o serie de măsuri care pot fi adoptate la nivel european şi pe care PES Women le susţine. Printre acestea se numără punerea în aplicare a prevederilor privind egalitatea de remunerare din Strategia europeană pentru egalitatea de gen şi Pilonul european al drepturilor sociale. Totodată, sunt încurajate negocieri colective puternice şi dialoguri sociale pentru a asigura soluţii colective, mai degrabă decât individuale, pentru obţinerea egalităţii de remunerare. Nu în ultimul rând, trebuie avute în vedere investiţii adecvate în sectoarele dominate de femei pentru a proteja locurile de muncă ale acestora şi independenţa economică în timpul şi după pandemie.
Ca reprezentante ale femeilor din România în Parlament, avem forţă, avem acces la decizie şi avem şansa de a ne face ascultate. Dar avem şi o responsabilitate uriaşă. Avem obligaţia de a duce lupta cea mai puternică pentru drepturile femeilor din România! Ne aflăm în poziţii importante în forul de reprezentare al cetăţenilor. Trebuie să folosim toată această putere pentru a schimba în bine condiţia femeii în România.
Doar dacă acţionăm împreună putem reduce diferenţa de remunerare dintre femei şi bărbaţi!