Acum câteva zile a fost adoptată o ordonanță de urgență care stabilește ca președintele Consiliului Județean să fie ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. A mai fost așa, se revine deci la un curs firesc. Modificarea a avut loc la cererea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. Aș numi-o „ordonanța curajului”, pentru că a te prezenta în fața alegătorilor pentru a fi votat este un act de curaj. Nu oricine poate, nu oricine reușește.
Ești acolo, printre oameni, cu tot „bagajul” tău de emoții, cunoștințe, idei și idealuri. Și mai ales cu dorința de a face lucruri bune pentru ceilalți.
Am fost candidat în două campanii electorale și am trăit cu o intensitate maximă fiecare moment.
Oamenii sunt de multe feluri, de la cei neiertători, care te pot face să te îndoiești de tine, la adevărați îngeri care te ridică și îți dau forța să mergi mai departe.
Fă alegerile tale să reflecte speranța, nu frica, spunea Nelson Mandela.
Pentru că de multe ori frica e cea mai mare piedică și aici se cern oamenii slabi de cei puternici.
Îi respect pe cei care merg în fața alegătorilor și își asumă răspunderea pentru cuvintele și faptele lor.
Când am fost aleasă consilier județean, legea prevedea că președintele Consiliului Județean este ales dintre consilieri. Este ceea ce am făcut și noi la Neamț, iar Ionel Arsene a devenit președinte. Știu că s-a vorbit despre locuri în care alegerea președintelui s-ar fi făcut în urma unor negocieri. Nu știu dacă este așa, nimeni nu a prezentat probe. Dar la nivelul de intoxicări, hate și fake news la care s-a ajuns când se vorbește despre mediul politic, nimeni nu se mai miră de nimic!
Acum, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România a solicitat modificarea a trei acte normative astfel încât președintele Consiliului Județean să fie ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Guvernul a adoptat această modificare. Mai mulți președinți de Consilii Județene ai PNL au transmis că sunt de acord. Nu se tem de votul oamenilor și îi felicit pentru asta!
Președintele de Consiliu Județean, indiferent de ce ar spune unii sau alții, reprezintă comunitatea unui județ.
Așa cum primarul este pentru comună, oraș sau municipiu. Este cel care se ocupă de tot ce înseamnă în județul respectiv patrimoniu, imagine, asfalt, școli, sănătate. Sau chiar evenimente de tipul Expoziției de la Palatul Parlamentului, organizat în memoria eroinei din Roman, Viorica Agarici. Proiectele care depășesc întinderea unui oraș sau a unei comune sunt în responsabilitatea Consiliului Județean. Aceasta este organizarea administrativ-teritorială a țării noastre, așa sunt construite bugetele. Nu ai cum să îl definești pe președintele Consiliului Județean altfel decât în strânsă legătură cu comunitatea.
Președintele Iohannis a spus că „un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar”.
Eu cred că un județ ESTE o comunitate cu identitate proprie.
Așa cum la Târgul de Turism al României, de exemplu, vin județele cu ce au mai frumos. Așa cum fiecare avem specificul nostru și ne numim nemțeni, arădeni, buzoieni sau brașoveni.
Mă bucur că Guvernul a adoptat această ordonanță. Pentru că recunoaște identitatea proprie a acestei comunități lărgite numite județ, pe de o parte, iar pe de alta le permite celor care vor să devină președinți de CJ să meargă în fața oamenilor, cu curaj și responsabilitate, să se prezinte și să îi convingă cu proiectele lor. Este o decizie care crește democrația și aduce deplină transparență în alegerea președintelui de Consiliu Județean.
Votul direct înseamnă democrație.
Iar rezultatele competiției deschise sunt de necontestat! De ce s-ar opune cineva?