Lumea politică a devenit o casă de nebuni. Fiecare strigă și nimeni nu aude.

Lumea politică a devenit o casă de nebuni. Fiecare strigă și nimeni nu aude.

Da, am să vă scriu despre politică. Știu că e un subiect care nu vă interesează, dar  toată ziua vorbiți despre asta. Știu că nu v-ați băga în mocirlă, dar vă place al naibii de tare să o studiați cu lupa.

Îmi cer scuze celor care chiar nu fac parte din joc și nu se află în niciuna din cele 2 categorii: cea a celor implicați activ și cea a comentatorilor de pe margine.
Mi-e greu să-i înțeleg pe cei care știu că a face performanță în politică, ar aduce o viziune și o perspectivă nouă asupra actului administrativ și politic, dar aleg să nu se implice. Din păcate, în clasa politică actuală se simte acest gol lăsat de cei care ar trebui să ne reprezinte cu succes și loialitate.

Pe de altă parte, unii care acceptă provocarea și nu pot fi bănuiți de naivitate, se expun la dezavantajele jocului murdar de liga a patra, își doresc să înscrie în folosul cetățeanului, dar își iau, din păcate, un “bine meritat” picior în …. gură, cauzat de ambiția de a schimba ceva în bine.

Cum ai putea să joci corect când nimeni în teren nu are nici măcar cei 7 ani de-acasă, o minimă decență, bun simț și ce să mai vorbim de onoare, caracter, ținută și moralitate? Și apoi, cum te privești în oglindă știind în ce teren joci și, mai ales, cu cine joci. Ai nevoie de acea doză de curaj și nebunie, pentru a vrea ce și-a dorit și Mahatma Gandhi: să fii TU acea schimbare în lume, fără a mai pretinde de la ceilalți, să fii în joc și totuși să nu devii una cu el.

Unealta preferată în lumea politică este minciuna și manipularea.

De cele mai multe ori, ești uimit de felul în care acționează unii politicieni cu studii, cu diplome și titulaturi, acestea dându-le o oarecare credibilitate în fața electoratului și tinzi să le acorzi încredere. Tocmai aici este marea păcăleală.
Dragii mei cititori ok, este o mare diferență între cunoștințe și înțelepciune. Cunosc suficienți absolvenți MBA care își bat nevestele acasă. ATENȚIE!!!

Cunoștințele reprezintă o monedă falsă. Dobândirea de cunoștințe e lucru ușor, acestea putând fi împrumutate de la oricine altcineva. Aveam un coleg în liceu care citea comentariul la Limba și literatura română în pauză și îl putea reda cu o acuratețe incredibilă. Asta nu ar fi trebuit să îl catalogheze automat o persoană onestă cu standarde etice înalte. Corect?

Poți să te duci la o universitate, la bibliotecă, să intri pe google, poți să aduni informații. Nu te costă nimic și nu treci prin nicio transformare interioară. Vei rămâne așa cum esti, un pic mai ferchezuit, vei acumula cunoștințe, dar acestea nu vor valora nimic pentru că TU rămâi același. Cu aceste cunoștințe, îi poți amăgi pe alții și le vei da impresia că TU știi. Iar dacă mulți oameni cred că tu știi, de aici e foarte simplu să poti păcăli și minți.

Poți verifica acest lucru și în viața ta, dragă cititorule Ok. Începi să spui o minciună despre cineva cunoscuților tăi și vei rămâne surprins cum într-o zi, acea minciună se va întoarce la tine, spusă de cineva ca adevăr. Totuși, e mai bine să nu testezi, că mă ia mila de acel biet om.

Masele trăiesc minciuni, în tot felul de minciuni. Dar dacă au fost propagate suficient timp, ele devin adevăruri. Adolf Hitler spune în cartea lui, “Mein Kampf”, că diferența dintre un adevăr și o minciună e doar o diferență de timp, atâta tot. Adevărul e o minciună care a fost propagată vreme îndelungată. Minciuna e un adevăr nou care va deveni până la urmă un adevăr în toată regula, dacă cineva îl propagă în mod susținut.

Înțelegeți acum de ce politicienii preferă să vorbească despre ceilalți într-un mod înjositor și umilitor? Pentru că este singurul mod pe care îl cunosc de a face politică, iar cunoștințele acumulate nu-i ajută în a avea un caracter onest și a fi o personalitate inspirativă.
Așa că, dragă cititorule ok, nu crede într-un politician care îți vorbește despre ceilalți politicieni, ci crede în cei care îți vorbesc despre proiecte, despre frumos și au o abordare pozitivă.

Ne-am obișnuit să credem într-o mie de lucruri fără să ne trea- că prin minte că ar fi minciuni, simple minciuni primite de la ceilalți. Cei cu autoritate ți le-au transmis, așa că le crezi. Ohh, nu se poate ca astfel de oameni să mintă. De altfel, astfel de oameni mint întotdeauna. Toată puterea lor se sprijină pe mințit. Adevărul e smerit și nu e impunător. Minciunile sunt politicieni care se zbat, se luptă, se străduiesc să le demonstreze oamenilor că “eu sunt adevărul”.

Reține, dacă ceva nu vine din propria ta experiență, atunci e minciună. Adevărul trebuie să vină din experiența ta autentică.
Ți-aș mai scrie multe despre politică, dar mi se termină spațiul din pagină și nu mai am cum…
Așa cum spunea cineva, poți vorbi despre Dumnezeu, fără să știi nimic despre Dumnezeu, fără să fi simțit vreodată, în vreun fel, gustul lui Dumnezeu. Poți vorbi despre iubire fără să fi știut vreodată prin propria experiență ce e iubirea.
Chiar și un orb poate să vorbească despre lumină și poate să-ți explice întregul proces fizic al luminii, asta nu înseamnă că nu e orb – tot orb rămâne. Până când nu ești pe deplin trezit, până când toată ființa ta nu devine conștientă, până când întunericul, toată inconștiența nu se risipește, nu ești înțelept.

Așa că nu ne rămâne decât să ne dorim din fața televizorului, eventual în rugăciunea de seară, politicieni înțelepți.

Vă iubesc!
articol realizat de Oana Bulai

Share This

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *