Impunerea certificatului verde la locul de muncă – soluţie sau discriminare?

Impunerea certificatului verde la locul de muncă – soluţie sau discriminare?

Zilele trecute Senatul României a votat împotriva proiectului de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. A fost, putem spune, o victorie pentru români, deoarece proiectul de lege supus votului prezenta multe probleme, unele dintre ele putând genera discriminare.

Nu este o victorie împotriva Sănătăţii! Este foarte important să spunem acest lucru. Acel proiect creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri inacceptabile: creează discriminări între diferite categorii sociale, impune plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze şi lucrul acesta nu cred că este suportabil de către sistemul medical în momentul de faţă sau de către români.

De aceea, nu consider că impunerea certificatului verde la locul de muncă este soluţia pentru a ţine sub control pandemia, ci testarea gratuită a românilor! Spun asta de anul trecut alături de colegii din PSD. Însă nimeni nu are urechi să audă. În momentul în care decizi să impui anumite măsuri, ar trebui să fie consultaţi şi cei asupra cărora le impui, în acest caz şi cei din mediul privat, dar şi sindicatele!

Văd că se insistă foarte mult pe măsuri care duc la sancţionarea angajaţilor care nu au certificatul verde. Sper să se înţeleagă faptul că antreprenorii nu vor să îşi dea oamenii afară, nu vor să îi sancţioneze sau să caute motive să le diminueze salariile. Ar fi crunt ca într-o asemenea perioadă să îi sancţionezi pe angajaţi. În momentul în care vii şi impui certificatul verde pentru angajaţii de la stat şi din privat, ar trebui să vii şi cu măsuri de sprijin, pentru că altfel vorbim de o povară în plus pe umerii mediului privat.

Personal consider că cea mai bună variantă rămâne testarea în masă, dar ea să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României. În ultimii doi ani s-au făcut împrumuturi uriaşe care nu ştim nici acum pe ce s-au dus. Cred că o parte din aceşti bani pot fi cheltuiţi şi pentru testarea românilor, având în vedere că împrumuturile tot noi le plătim.

În cazul certificatului verde pentru cadrele medicale, nu cred că în plin vârf pandemic ne putem permite să renunţăm la vreunul dintre medicii care acordă asistenţă medicală. Niciun român nu trebuie să fie privat de îngrijiri medicale doar pentru că se doreşte o decizie politică legată de acest certificat.

Măsura cea mai sigură este testarea periodică a personalului, atât medical, cât şi din domeniul public. Dar testele să fie decontate de stat.

Problema sanitară este o prioritate pentru toată populaţia. Însă, modul în care se acţionează nu trebuie să fie unul heirupist, care să genereze discriminări, ci trebuie să fie unul responsabil.

În aceste vremuri tulburi ar trebui să lăsăm specialiştii să vorbească. Unul dintre aceştia este profesorul Streinu Cercel, cel care a spus că este greşit ştiinţific fundamentat proiectul, iar 60% din populaţie a trecut prin boală asimptomatic şi nu are acces la certificat. Dacă proiectul ar fi trecut de Senat, atunci ar fi însemnat o discriminare la care erau supuşi românii.Nu e o chestiune pe care să vorbim politic, ci trebuie să vorbim pe cifre şi să ascultăm de specialişti!

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *