Filosofie de viata …

Filosofie de viata …

Candva, am fost si eu la marginea unui desert. Am inteles atunci ca nimic nu se poate cladi pe nisipul care a curs din clepsidra. Toate pacatele pe care nu le-am savarsit sunt elanuri ratate si daca trebuie sa ma mustru pentru ceva, in primul rand trebuie sa ma mustru pentru ca destule prejudecati m-au impiedicat sa beau cand mi-a fost sete, sa musc dintr-un fruct cand mi-a fost foame, sa fac marturisiri cand am iubit.

Si ce virtute e aceea de a spune “nu”? Ce intelepciune e aceea de a porunci inimii sa taca? Daca n-am fost destul de fericit cat am visat este pentru ca n-am avut curajul sau n-am stiut sa fiu destul de pacatos. N-am crezut in pusnici niciodata si nici nu i-am admirat, dar ceva din ipocrizia grotelor m-a influentat fara sa-mi dau seama.
Mi-am zis ca e o obraznicie prea mare sa-mi strig setea si ca, pentru a fi acceptabila, o dragoste trebuie sa fie discreta. Ah, doamnele mele si domnii mei, acum stiu ca discretia nu e uneori decat un pretext pentru pasiunile care nu au destula putere ca sa fie scandaloase.
Cand cineva nu e in stare sa arda, invoca virtutea ca sa ascunda adevarul. Dar acestia nu vor putea iubi niciodata marea ca pe o femeie. Ei nu vor avea nerusinarea de a iubi ce se afla la poalele Golgotei si nu vor intelege de ce a zis Baudelaire ca iubirea rade si de infern si de cer.

Eu nu le seman si de aceea vorbesc despre lumea aceasta, trist ca o voi parasi intr-o zi fara sa o fi iubit-o de ajuns. Nu e destul, oare, ca o anume ora ne va omora? De ce-ar trebui sa ne grabim cu o renuntare care oricum ne va fi impusa?
Mie, va marturisesc, imi e la fel de greu sa ma tavalesc in noroi sau sa urc spre o minciuna frumoasa.

Moartea pune punct şi iubirilor, şi luptelor. Fiecare rămâne atunci cu cât a iubit sau cu cât a luptat. Mai are timp, poate, doar să regrete că n-a iubit şi n-a luptat destul sau că a trăit ca un şarpe singur, care nu şi-a găsit alt şarpe cu care să se iubească sau să se lupte…

Paler

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *